Wil je het nieuws van Veilig Thuis per mail ontvangen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Vacature: Maatschappelijk werker

08 Feb 2018

Zorg jij als maatschappelijk werker voor een veilig thuis, in de stad en in de regio voor iedere burger? Meer weten? Lees dan snel verder!

HBO   |   Tussen €2591 en €3805   |   Schaal 9   |   Regulier   |   Vast   |   36 uur |   Solliciteer tot 04/04/18

Wat ga je doen?
Als maatschappelijk werker is jouw belangrijkste taak het geven van advies en ondersteuning, het toeleiden naar hulp en het doen van onderzoek in situaties waarin huiselijk geweld en/of kindermishandeling aan de orde is of wanneer er vermoedens van zijn.

Een verhaal uit de praktijk
Maandagochtend kom ik binnen en pak een melding op die zojuist is binnengekomen.
Door de politie is gemeld dat er in een gezin met twee kinderen sprake is geweest van huiselijk geweld. Verklaring hierbij, zo meldt de politie, is dat deze ruzie een opeenstapeling van spanningen is tussen de ouders vanwege de zorgen die moeder heeft over oma (moederszijde). Ik bel de ouders op om langs te komen voor een huisbezoek; ze willen dat ik zo snel mogelijk kom.

’s Middags ga ik samen met een collega op huisbezoek bij de ouders. We voeren een openhartig gesprek over de spanningen tussen de ouders, de ruzies die ze hebben waar ook de kinderen getuigen van zijn. Dit maakt de ouders verdrietig. De reden van de spanningen is dat oma op haar 90-jarige leeftijd volgens moeder financieel uitgebuit en geïsoleerd wordt van iedereen. Aan het einde van het gesprek met de ouders maken we veiligheidsafspraken waarbij we afspreken wat zij zullen doen als de spanningen in huis toenemen. Ook spreken we af dat ik verder zal gaan met de melding over het huiselijk geweld en mijn collega de zorgen rondom oma zal oppakken.

In een paar weken tijd heb ik met de kinderen gesproken en met alle betrokken professionals; school, huisarts en kinderopvang. De kinderen geven aan dat papa en mama heel lief zijn, maar dat ze wensen dat er geen ruzies meer zijn. Het gesprek met de kinderen doe ik aan de hand van het tekenen van de drie huizen; het huis van de zorgen, de leuke dingen en de dromen. Ondertussen is mijn collega bezig geweest met gesprekken bij oma en al snel wordt duidelijk dat de spanningen tussen de ouders vanwege zorgen over oma terecht zijn. Mijn collega zorgt ervoor dat oma niet meer door een familielid, maar door een onafhankelijke partij de juiste hulp krijgt die zij nodig heeft.

Ik heb een afsluitend gesprek met de ouders, waarin we alle ontwikkelingen van de afgelopen maanden met elkaar doorspreken. De ouders worden emotioneel bij het zien van de tekeningen die de kinderen hebben gemaakt, pijnlijk om te horen en te zien dat de kinderen zoveel last hebben (gehad) van de ruzies tussen papa en mama.

We adviseren hulpverlening voor de kinderen, waarin ze met leeftijdsgenootjes samen kunnen praten over wat ze hebben meegemaakt en over drie en over twaalf maanden spreek ik weer met de ouders. De hulpverlening is nu aan zet. Na 3 maanden bel ik de moeder, ze geeft aan hoe goed het met de kinderen gaat en ook met de ouders. De spanningen zijn weg, het gaat goed met oma en het is voor de kinderen, voor de ouders en voor oma weer veilig thuis.

Het team
Gemeenschappelijke Regeling GGD & VT Haaglanden
Met ingang van 1 januari 2018 is de uitvoeringsorganisatie Veilig Thuis Haaglanden als aparte Productgroep onderdeel van de dienst Onderwijs Cultuur en Welzijn (OCW) van de gemeente Den Haag. Onder bestuurlijke aansturing van de GR GGD en VT Haaglanden vormt de uitvoeringsorganisatie Veilig Thuis Haaglanden het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, voor zowel professionals als alle betrokken burgers (van -0 tot 100+) binnen de regio Haaglanden. Uitgangspunt daarbij is dat opgroeien en leven vanuit een veilig thuis ruimte geeft aan burgers om volwaardig te kunnen deelnemen aan de samenleving en keuzes te kunnen maken die bij hen passen.

De regio Haaglanden omvat de gemeenten Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer.

Wat bieden wij?
Je krijgt de kans om jouw volle potentieel aan kennis en ervaring in te zetten om een wezenlijke bijdrage te leveren aan een veilige leefomgeving waar geen huiselijk geweld en kindermishandeling plaats vindt. Je kunt echt verschil maken. Verder bieden wij;

 • een vaste aanstelling
 • salarisschaal 9, met een minimaal salaris van €2.591 maximaal salaris van €3.805 bruto (op basis van een 36-urige workweek)
 • een 36-urige werkweek
 • een goed pakket secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals opname in het ABP-pensioenfonds, een maandelijkse bijdrage in de ziektekostenverzekering
 • de mogelijkheid om je secundaire arbeidsvoorwaarden te bepalen via een Individueel Keuzebudget (IKB)

Wat vragen wij?
Omdat er veel partijen betrokken zijn bij de thema’s huiselijk geweld en kindermishandeling, breng je om te beginnen een goed vermogen tot samenwerking mee. Dat blijkt vooral als je te maken krijgt met uiteenlopende belangen. Omdat je constant zult schakelen en prioriteren beschik je over een flexibele, maar oplossingsgerichte instelling. Je bent in staat om outreachend, confronterend en protocollair te werken. Daarnaast beschik je over;

 • een afgeronde HBO opleiding, bij voorkeur MWD, SPH of vergelijkbare opleiding
 • een registratie in de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ ) of de bereidheid dit te behalen
 • minimaal 3 jaar werkervaring in een vergelijkbare functie
 • ervaring met en kennis van geweld in afhankelijkheidsrelaties
 • de bereidheid tot deelname aan de telefonische 24-uurs bereikbaarheidsdienst

Competenties
Mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid, klantgericht, analytisch, stressbestendig, aanpassingsvermogen, open en constructieve werkhouding.

Meer weten?
Contactpersoon sollicitatieprocedure en vacature-informatie; Tijmen Post, bereikbaar per e-mail op T.Post@veiligthuishaaglanden.nl.

Extra informatie

 • wij zijn op zoek naar meerdere collega‘s
 • de vacature is gelijktijdig intern als extern gepubliceerd
 • iedere vrijdagochtend in de even weken tot de sluitingsdatum (4 april a.s.) vinden er sollicitatiegesprekken plaats
 • afhankelijk van je opleiding en werkervaring kun je in de aanloopschaal geplaatst worden
 • let wel: je krijgt in eerste instantie een tijdelijke aanstelling op proef van 12 maanden aangeboden (tenzij je bij de gemeente Den Haag in vaste dienst bent aangesteld of in verband met de ketenbepaling). Bij goed functioneren is er een mogelijkheid op verlenging of vast dienstverband.

Solliciteren?
Wil je solliciteren klik dan hier.

Andere artikelen over dit onderwerp

Online campagne Trouwen tegen je wil


03 Jun 2015

Jaarlijks zijn honderden mensen in ons land het slachtoffer van een gedwongen huwelijk. Vooral jonge...Studiemiddag ouderenmishandeling en grensoverschrijdend gedrag 16 juni


03 Jun 2015

Op 16 juni organiseert GGD Haaglanden de jaarlijkse studiemiddag over de aanpak ouderenmishandeling ...Extra aandacht voor ouderenmishandeling via Social Media


03 Jun 2015

De diverse social media bieden mogelijkheden om zowel professionals als de doelgroep ouderen en de o...